Lekarze i naukowcy zaobserwowali w ostatnich latach, że gluten szkodzi nie tylko pacjentom z celiakią i alergią. Wiele osób spożywając żywność z glutenem zgłasza niepokojące objawy, a nie ma charakterystycznych dla celiakii przeciwciał we krwi (tTG i EmA). Jak się objawia nietolerancja glutenu? Jak z nią walczyć?

Autor: Anna Borkowska
Dodano: 21.07.2019

Jakie są objawy alergii na pszenicę?

Pszenica jest jednym z ośmiu najpowszechniejszych alergenów pokarmowych. Alergia na pszenicę jest odpowiedzią immunologiczną na dowolne białko obecne w pszenicy, w tym, ale nie wyłącznie na gluten. Najczęściej występuje u dzieci. Około 65 procent dzieci z alergią na pszenicę wyrosło z niej w wieku 12 lat.

Objawy alergii na pszenicę obejmują:

  • nudności i wymioty
  • biegunkę
  • podrażnienie jamy ustnej i gardła
  • pokrzywkę i wysypkę
  • przekrwienie błony śluzowej nosa
  • podrażnienie oczu
  • trudności w oddychaniu

Objawy związane z alergią na pszenicę zwykle zaczynają się w ciągu kilku minut od spożycia pszenicy. Mogą jednak rozpocząć się po dwóch godzinach. Objawy alergii na pszenicę mogą wahać się od łagodnego stanu do stanu zagrażającego życiu. Czasami mogą wystąpić ciężkie trudności w oddychaniu, znane jako anafilaksja. Ktoś, kto jest uczulony na pszenicę, może być również uczulony na inne ziarna, takie jak jęczmień lub żyto.

Objawy celiakii

Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, w której układ odpornościowy nieprawidłowo reaguje na gluten. Gluten występuje w pszenicy, jęczmieniu i życie. Jeśli masz celiakię, jedzenie glutenu spowoduje, że twój układ odpornościowy zniszczy twoje kosmki. Są to wypustkowe części jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych.

Bez zdrowych kosmków nie będziesz w stanie uzyskać odpowiedniego odżywiania. Może to prowadzić do niedożywienia. Celiakia może mieć poważne konsekwencje zdrowotne, takie jak np. trwałe uszkodzenie jelit. Dorośli i dzieci często doświadczają różnych objawów z powodu celiakii. Dzieci najczęściej mają objawy trawienne.

Mogą to być:

  • wzdęcia brzucha i gazy
  • przewlekła biegunka
  • zaparcia
  • blady, cuchnący stolec
  • ból brzucha
  • nudności i wymioty

Brak absorpcji składników odżywczych w krytycznych latach wzrostu i rozwoju, może również prowadzić do innych problemów zdrowotnych.

Mogą to być:

  • zaburzenia rozwojowe niemowląt
  • opóźnione dojrzewanie u młodzieży
  • niski wzrost
  • drażliwość
  • utrata masy ciała
  • wady szkliwa zębów

Dorośli mogą również mieć objawy trawienne, jeśli mają celiakię.

Jednak częściej doświadczają oni takich objawów, jak:

  • zmęczenie
  • niedokrwistość
  • depresja i lęk
  • osteoporoza
  • ból stawów
  • bóle głowy
  • owrzodzenia w jamie ustnej
  • bezpłodność lub częste poronienia
  • brak miesiączki
  • mrowienie w rękach i stopach

Rozpoznanie celiakii u dorosłych może być trudne, ponieważ jej objawy są szerokie i nakładają się na wiele innych chorób przewlekłych.

Objawy nadwrażliwości na gluten bez celiakii

Coraz więcej dowodów wskazuje na stan związany z glutenem, który powoduje objawy u osób, które nie chorują na celiakię i nie są uczulone na pszenicę. Naukowcy wciąż próbują odkryć dokładną przyczynę biologiczną tego stanu, znanego jako NCGS – nieceliakalna nadwrażliwość na gluten.

Nie ma badania, które może zdiagnozować NCGS. Jest on diagnozowany u osób, które doświadczają pewnych objawów po jedzeniu glutenu, ale badania są negatywne pod względem celiakii i alergii na pszenicę. Ponieważ coraz więcej osób udaje się do lekarza, zgłaszając nieprzyjemne objawy po zjedzeniu glutenu, naukowcy starają się scharakteryzować te warunki, aby można było lepiej zrozumieć NCGS.

Najczęstsze objawy NCGS to:

  • zmęczenie psychiczne, znane również jako „mgła mózgowa”
  • gazy
  • wzdęcia
  • ból brzucha
  • ból głowy

Ponieważ nie ma żadnego testu laboratoryjnego dla NCGS, lekarz będzie chciał ustalić jasny związek między twoimi objawami a spożyciem glutenu, aby zdiagnozować u ciebie NCGS. Może poprosić cię o prowadzenie dziennika żywności i objawów, aby ustalić, że to gluten jest przyczyną twoich problemów. Po ustaleniu tej przyczyny i wykonaniu normalnych testów alergii na pszenicę i celiakię, lekarz może zalecić rozpoczęcie diety bezglutenowej. Istnieje korelacja między zaburzeniami autoimmunologicznymi a wrażliwością na gluten.

Kiedy należy udać się do lekarza?

Jeśli uważasz, że możesz cierpieć na schorzenie związane z glutenem lub pszenicą, ważne jest, aby porozmawiać z lekarzem przed zdiagnozowaniem siebie lub samodzielnym rozpoczęciem leczenia. Alergolog lub gastroenterolog może przeprowadzić badania i omówić z tobą twoją historię, aby pomóc w postawieniu diagnozy.

Szczególnie ważne jest, aby skontaktować się z lekarzem, aby wykluczyć celiakię. Celiakia może prowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych, zwłaszcza u dzieci. 

Diagnozowanie celiakii lub alergii na pszenicę

Aby zdiagnozować celiakię lub alergię na pszenicę, lekarz musi przeprowadzić badanie krwi lub nakłucia skóry. Testy te zależą od obecności glutenu lub pszenicy w organizmie. Oznacza to, że ważne jest, aby przed rozpoczęciem wizyty u lekarza nie rozpocząć diety bezglutenowej lub bez pszenicy. Testy mogą wrócić z fałszywie ujemnym wynikiem, a ty nie będziesz wiedział, co powoduje twoje objawy. Pamiętaj, że NCGS nie ma formalnej diagnozy.

Leczenie celiakii

Leczenie celiakii opiera się na ścisłej diecie bezglutenowej. Leczenie alergii na pszenicę polega na przestrzeganiu ścisłej diety bez pszenicy. Jeśli masz NCGS, stopień, w jakim musisz wyeliminować gluten ze swojego stylu życia, zależy od nasilenia objawów i własnego poziomu tolerancji.

Dostępnych jest wiele produktów bezglutenowych i bez pszenicy, takich jak chleb, makarony, płatki zbożowe i wypieki. Pamiętaj, że pszenicę i gluten można znaleźć w zaskakujących miejscach. Możesz nawet dostrzec je w lodach, syropie, witaminach i suplementach diety. Pamiętaj, aby przeczytać etykiety składników żywności i napojów, które spożywasz, aby upewnić się, że nie zawierają pszenicy lub glutenu. Twój alergolog, gastroenterolog lub lekarz podstawowej opieki zdrowotnej może doradzić, które zboża i produkty są dla ciebie bezpieczne do spożycia.

Pytania i odpowiedzi

Na czym polega leczenie wrażliwości na gluten?

W trakcie leczenia wrażliwości na gluten powinno się stosować dietę bezglutenową, ale, w przeciwieństwie do celiakii – utrzymywanie ścisłej diety bezglutenowej na stałe, nie jest koniecznością.

Jakie są symptomy nietolerancji na gluten i pszenicę?

Objawy są bardzo zróżnicowane. Do najczęściej występujących objawów należą:

  • ból brzucha, często występujący w połączeniu z uczuciem pieczenia przy wlocie do żołądka
  • nudności
  • wymioty
  • wzdęcia
  • uczucie pełności
  • zaparcia
  • biegunki
  • zmęczenie
  • drętwienie rąk i nóg
  • skurcze mięśni
  • ból stawów
  • ból głowy
  • ogólne złe samopoczucie
  • obniżona energia
  • dezorientacja
  • wyprysk, zaczerwienienie lub obrzęk języka

Jakie są objawy kostno-stawowe nietolerancji glutenu?

  • osteoporoza
  • zapalenie stawów
  • bóle mięśni
  • bóle kostne

Jakie są objawy neurologiczno-psychiatryczne nietolerancji glutenu?

  • ataksja
  • padaczka
  • konwulsje
  • neuropatia
  • depresja
  • schizofrenia
  • autyzm
  • otępienie

Podsumowanie

1. Coraz więcej dowodów wskazuje na stan związany z glutenem, który powoduje objawy u osób, które nie chorują na celiakię i nie są uczulone na pszenicę.

2. Naukowcy wciąż próbują odkryć dokładną przyczynę biologiczną tego stanu, znanego jako NCGS – nieceliakalna nadwrażliwość na gluten.

3. Nie ma badania, które może zdiagnozować NCGS.

4. Jest on diagnozowany u osób, które doświadczają pewnych objawów po jedzeniu glutenu, ale badania są negatywne pod względem celiakii i alergii na pszenicę.

5. Ponieważ coraz więcej osób udaje się do lekarza, zgłaszając nieprzyjemne objawy po zjedzeniu glutenu, naukowcy starają się scharakteryzować te warunki, aby można było lepiej zrozumieć NCGS.

6. Najczęstsze objawy NCGS to: zmęczenie psychiczne, znane również jako „mgła mózgowa”, gazy, wzdęcia, ból brzucha oraz ból głowy.

7. Ponieważ nie ma żadnego testu laboratoryjnego dla NCGS, lekarz będzie chciał ustalić jasny związek między objawami a spożyciem glutenu, aby zdiagnozować NCGS.

8. Może poprosić pacjenta o prowadzenie dziennika żywności i objawów, aby ustalić, że to gluten jest przyczyną problemów.

9. Po ustaleniu tej przyczyny i wykonaniu normalnych testów alergii na pszenicę i celiakię, lekarz może zalecić rozpoczęcie diety bezglutenowej.

10. Istnieje korelacja między zaburzeniami autoimmunologicznymi a wrażliwością na gluten.

11. Jeśli uważasz, że możesz cierpieć na schorzenie związane z glutenem lub pszenicą, ważne jest, aby porozmawiać z lekarzem przed zdiagnozowaniem siebie lub samodzielnym rozpoczęciem leczenia.

12. Alergolog lub gastroenterolog może przeprowadzić badania i omówić z tobą twoją historię, aby pomóc w postawieniu diagnozy.

13. Szczególnie ważne jest, aby skontaktować się z lekarzem, aby wykluczyć celiakię.

14. Celiakia może prowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych, zwłaszcza u dzieci.

Komentarze